Pași și aspecte importante legate de pregătirea profesională pentru arbitraj

Pregătirea profesională pentru arbitraj
Pregătirea profesională pentru arbitraj implică dezvoltarea competențelor necesare pentru a activa ca arbitru, avocat, expert, parte în procesul de soluționare a disputelor în diferite domenii cum ar fi afacerile, sportul sau relațiile internaționale.
Arbitrajul este o modalitate de soluționare a litigiilor în afara instanțelor de judecată, în care părțile implicate într-o dispută se angajează să recurgă la arbitraj pentru soluționarea disputei prin adoptarea unei clauze contractuale arbitrale sau compromisorie de soluționare a disputelor și să respecte decizia tribunalul arbitral format conform regulilor de arbitraj pentru care părțile au optat.

Participanții la arbitraj
In desfășurarea unui arbitraj sunt implicați mai mulți participanți cum sunt:
– Arbitrii aleși conform regulilor de arbitraj pentru care părțile au optat;
– Părțile la dispută reprezentate de avocați cu experiență în arbitraj;
– Experți tehnici cu experiență în arbitraj;
Toți participanții la procesul arbitral trebuie să cunoască regulile de procedură arbitrală care sunt aplicabile disputei arbitrabile.

Începând cu acest an Academia de arbitraj AIB&A (sub forma de link) împreună cu Curtea Europeană de Arbitraj – Capitolul Romania (sub forma de link pe pagina in romana) si SIMA (link pagina de facebook) cu sprijinul caselor de avocatură și companiilor de servicii specializate in arbitraj sau care promovează arbitrajul ca metodă de soluționare a disputelor de afaceri organizează în perioada 28- 30 martie 2024 sub titulatura ENJOY THE EUROPEAN COURT OF ARBITRATION MOOT COMPETITION prime ediție a concursului de arbitraj desfășurat în baza regulilor de arbitraj ale Curții Europene de Arbitraj.

Limba concursului este limba engleză iar regulile de arbitraj aplicabile cazului arbitrat sunt Regulile de arbitraj ale Curții Europene de Arbitraj https://cour-europe-arbitrage.org/arbitration-rules/. Regulamentul de desfășurare a concursului este accesibil la (link unde te rog sa deschizi in altă pagina textul atașat). Concursul este deschis studenților la drept, studii economice, studii tehnice precum și orice alte studii cu condiția să fie înscriși la aceeași universitate din România sau Moldova care are și studii de drept atât la nivelul licență, cât și la nivelele de post universitar, programe de master sau doctorat. Chiar avocații stagiari de primul an, înscriși la INPPA pot participa la acest concurs cu condiția să studieze într-un program post universitar de master sau doctorat la aceeași universitate din România sau Moldova care are și studii de drept atât la nivelul licență, cât și la nivelele de post universitar, programe de master sau doctorat, conform paragrafului 23 din Regulamentul Concursului (link unde te rog sa deschizi in altă pagina textul atașat).

Echipele pot fi alcătuite din 2 sau 4 studenți. Echipa câștigătoare în concurs va fi pregătită și sprijinită să participe la concursul de arbitraj Willem C. Vis https://www.vismoot.org/ ediția 32, 2025.

Educație juridică sau de specialitate
Majoritatea participanților la arbitraj au o pregătire solidă în dreptul arbitrajului și în domeniul în care se arbitrează. Este important să aveți cunoștințe solide în domeniul în care veți participa la arbitraj.
Participarea la cursuri de pregătire pentru arbitraj
Multe instituții de arbitraj sau asociații de promovarea arbitrajului oferă cursuri de formare și instruire pentru cei care doresc să devină arbitri, avocați specializați în arbitraj, experți tehnici în arbitraj. Aceste cursuri pot acoperi aspecte precum procedura arbitrajului, etica, regulile și procedurile specifice domeniului supus arbitrajului.
Dezvoltarea abilităților de comunicare și negociere
Participanții la arbitraj trebuie să fie buni comunicatori și să fie experți în procedura arbitrală aplicabilă pentru a ajuta părțile implicate în arbitraj să obțină soluționarea dorită a disputei.
Etică și imparțialitate
Arbitrii și Expertii tehnici trebuie să fie imparțiali și etici în toate aspectele activității lor desfășurate în arbitraj. Trebuie să evite conflictele de interese și să acționeze în mod corect și obiectiv.
Înscrierea în organizații de promovare a arbitrajului și în forumurile arbitrale
Puteți să vă înscrieți în organizații de promovare a arbitrajului sau să deveniți membrii în instituțiile specializate în soluționarea disputelor. Aceste organizații oferă adesea programe de pregătire și certificare pentru arbitri, experti și avocați ce doresc să se specializeze în arbitraj.
Experiență practică
Pentru a deveni un participant la arbitraj cu experiență, este important să începeți să practicați și să promovați arbitrajul ca metodă de soluționare a disputelor/litigiilor/conflictelor. Acest lucru poate implica participarea la cursuri. conferinte de arbiitraj precum și observarea procesului arbitral, asistența în cadrul procedurilor de arbitraj sau arbitraj sub supravegherea unui arbitru experimentat.
Menținerea cunoștințelor actualizate
Legile și regulile de procedură arbitrală pot suferi modificări în timp, deci este important să vă mențineți cunoștințele la zi și să vă asigurați că sunteți conștient de schimbările relevante în domeniul în care vreti sa deveniti participnat la arbitraj.
Este important să aveți în vedere că cerințele pentru pregătirea profesională în arbitraj pot varia în funcție de domeniul de aplicare și de jurisdicția în care veți practiva. Ar trebui să vă informați cu privire la cerințele specifice ale organizației sau instituției de arbitraj la care doriți să vă înscrieți.